Valkoisen kepin käyttäjä voi tarvita myös sa­nal­lis­ta apua

​​​​​​​Valkoisen kepin päivää vietetään 15.10.2021. Päivä muistuttaa oikeudesta turvalliseen liikkumiseen.

Monet näkövammaiset ihmiset liikkuvat ulkosalla itsenäisesti. Haasteita tuovat kuitenkin yllättävät tilanteet: katutyöt, kulkuväylälle heitetyt sähköpotkulaudat ja muuttuneet liikennejärjestelyt. Välillä tarvitaan muiden kulkijoiden apua, jotta näkövammaisen ihmisen liikkuminen on turvallista.

Sano se sanoin

Näkövammaiset ihmiset kulkevat kauppa-, koulu- ja työmatkoja sekä harrastuksiin ja ystävien luokse aivan kuten kaikki muutkin. Tutulla reitillä on helppo kulkea, mutta yllättävät esteet säikäyttävät, jos niitä ei näe.

Kun näet liikenteessä näkövammaisen ihmisen, joka tarvitsee apua, tarjoa sitä rohkeasti. Sano sanoin se, mitä hän ei näe. Voit koskettaa varovasti vaikkapa olkavarteen, jotta hän tietää sinun puhuvan juuri hänelle.

Jos tilanne vaatii pikaisempaa varoitusta, voit myös huikata ääneen vaikkapa näin: ”Hei sinä, joka kävelet valkoisen kepin kanssa”. Pelkkä ”Hei, varo!” kun ei välttämättä riitä, sillä näkövammainen ihminen ei tiedä sinun puhuvan juuri hänelle.

Älä nappaa näkövammaista käsikynkkään, työnnä tai ohjaa fyysisesti. Voit sen sijaan tarjota käsivarttasi ja ehdottaa siihen tarttumista.

Näkövammaisia ovat niin sokeat kuin heikkonäköisetkin ihmiset. Kaikki näkövammaiset eivät käytä esimerkiksi valkoista keppiä ja opaskoiraa, sillä näköä voi olla tallella sen verran, että kulkeminen onnistuu ilman apuvälineitä. Tuttujen reittien kulkeminen käy myös sokeilta ihmisiltä.

Turvallinen liikkuminen on jokaisen oikeus! Sitä voi jokainen myös omalta osaltaan edistää tarjoamalla apua silloin, kun sille on tarvetta.

Valkoisen kepin päivä

Kansainvälistä valkoisen kepin päivää vietetään vuosittain 15. lokakuuta. Päivä muistuttaa oikeudesta turvalliseen liikkumiseen. Tänä vuonna Valkoisen kepin päivänä muistutamme liikkumisen sujuvuudesta ja otamme puheeksi esimerkiksi sähköpotkulaudat. Rohkaisemme Sano se sanoin -vuositeemamme hengessä tarjoamaan apua näkövammaisille ihmisille liikenteessä. Seuraa meitä valkoisen kepin päivänä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ValkoisenKepinPäivä.

Lue lisää

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

viestinnän asiantuntija Marika Mäkinen, Näkövammaisten liitto
marika.makinen@nkl.fi
p. 09 3960 4652

kommunikationschef Camilla Rusk, Förbundet Finlands Svenska Synskadade
camilla.rusk@fss.fi
tel. 044 712 3013


Sivu päivitetty